Tidsfördriv på nätet när du vill ta en paus från casino

Har du en stund extra över på lunchrasten? Eller är du bara uttråkad och letar efter något att sysselsätta dig med? Med tillgång till internet har du en hel värld av olika sysselsättningar att välja bland. 

Titta på gratis videor

På sidor som exempelvis Youtube eller Vimeo hittar du ett oändligt bibliotek av videor. Här finns det i princip något för alla intressen. Det finns allt mellan himmel och jord, allt från gulliga kattvideor, byggvideor till musikvideor och filmtrailers. Videotittandet behöver inte vara helt meningslöst, idag finns det en uppsjö av videor där du faktiskt kan lära dig om något vettigt, för att kanske bli bättre på ditt jobb. 

tidsfördriv på nätet spela spel

Spela spel

Det finns mängder av spel tillgängligt online. Förutom arsenalen du har tillgång till via din smartphone, som App Store eller Google Play, finns det också en hel del spel att tillgå från datorn. Många spel går också att spela i webbläsaren, och kräver således ingen nedladdning. Exempel på sådana spel är olika digitala sällskapsspel där du kan möta okända motståndare online.

Det är även populärt att spela korsordsspelet Wordfeud. Wordfeud liknar på många sätt spelen Scabble och Alfabet där du möter en annan spelare. Det finns dessutom flera wordfeud fusk som kan underlätta för dig när du spelar!

Lär dig något nytt

När du ändå är ute efter att döda lite tid kan du lika gärna göra något produktivt. Lär dig hur man knyter makramé eller hur man drejar. Eller varför inte se över om du har något intresse som du kanske kan tjäna lite extra pengar på? Tycker du om fotografering kan du exempelvis lära dig om hur du säljer dina bilder online. Det finns videor på bland annat Youtube, som du kan dra nytta av om du vill lära dig något nytt.

Gå en kurs

Det finns idag mängder av digitala kurser att tillgå för den som är sugen på att lära sig något nytt. LinkedIn Learning är en plattform där du kan ta kurser när du är på språng. De är också uppdelade efter tydliga kapitel så du enkelt kan ta en sak i taget. Moderskeppet och Skillshare är också två populära sidor för att gå kortare, eller längre, kurser. 

Sociala medier

Appar som Instagram och TikTok är ett säkert sätt om du behöver ha lite snabbt och lättsmält tidsfördriv. Om du inte bara vill scrolla meningslöst kan du se om du hittar någon tagg eller något konto som intresserar dig lite extra, och på så vis göra ett djupdyk inom ett ämne eller en niche. Du kan också passa på att delta i lite tävlingar för att se om du kan vinna något, oftast krävs det bara att man följer ett konto eller taggar en vän för att ha en chans till priset. 

Lyssna på podcasts

Tycker du om true crime? Då är världen av podcasts något för dig. Här finns en uppsjö av olika poddar, både på svenska och engelska, som diskuterar riktiga och spännande fall. Förutom true crime finns det något för alla i poddvärlden. Vill du lära dig om slumpmässiga ämnen kan podden Stuff you should know vara något för dig. Här diskuteras allt möjligt, från hur tipp-ex fungerar till vad som hände med neandertalarna. Vill du avancera inom ditt yrke finns det säkerligen en podd som passar just dig. Det finns flertalet podcasts som diskuterar olika yrkesroller. Exempelvis, jobbar du som projektledare kan du få mängder av bra tips på hur du kan utveckla ditt arbetsflöde. 

Läs E-böcker

Det finns många appar och tjänster som erbjuder tillgång till E-böcker. Dessa böcker kan du enkelt nå via dina digitala enheter, och du behöver inte komma ihåg att ta med dig en fysisk bok. Läs en klassisk roman, en instruktionsbok, eller kika igenom topplistan över nya böcker efter något som kan intressera dig. 

Starta en blogg

Är du expert på något ämne? Eller tycker du bara om att skriva? Varför inte starta en blogg och skriva ner dina kloka ord. Skulle du få många besökare på bloggen kan du dessutom tjäna pengar på annonser. 

Skriv en önskelista

Ta en liten stund och skriv ner allt du funderat över att köpa det senaste. Kolla upp priser och gör en lista över vad du behöver, eller villhöver. Det ger dig en bra överblick inför ditt nästa inköp, men det är också ett smart sätt att komma ihåg vad du önskar dig inför nästa julafton eller födelsedag. 

Skriv dagbok

Ladda ner en app, eller använd någon annan tjänst du tycker verkar smart, och skriv dagbok digitalt. Det kan räcka med någon mening eller två per dag. Det är ett smart och snabbt sätt att lära känna dig själv lite bättre. Det finns massvis av studier som påvisar de positiva effekterna på vår mentala hälsa när vi skriver ner våra tankar och känslor. Testa att utmana dig själv under en månad, och skriv några rader per dag. Innan du vet ordet av har du gjort det till en hälsosam vana. 

Starta ett företag

Har du en briljant affärsidé? Varför inte se till att förverkliga den. Det är otroligt enkelt att registrera sig som företagare online. Om det är något du haft i tankarna en tid kan det vara dags att agera. Du startar enkelt ditt företag på verksamt.se, och det är mer eller mindre kostnadsfritt så länge du inte vill registrera ett bolagsnamn eller starta aktiebolag. 

Titta på filmer eller serier

Om inget annat i vår lista har lockat dig kanske det kan vara dags att ta till trogna gamle Netflix, eller någon annan populär streamingtjänst. Här finns filmer och serier, nya som gamla, som du enkelt kan se på alla dina digitala enheter. Se upp bara, ibland är det lite för enkelt att råka bingea en hel serie i sträck.

Meditation och avkoppling

Internet är fullt av guidade meditationer och avkopplande musik. Ta en paus från all aktivitet och tillbringa några minuter (eller varför inte en hel timme) med att stilla sinnet. Detta kan ge en fantastisk avkoppling och ny energi till resten av dagen. Det finns många appar som Headspace och Calm som erbjuder guidade meditationer, men du kan också hitta massor av gratis material på YouTube och Spotify.

Onlinekurser i språk

Att lära sig ett nytt språk kan vara både utmanande och roligt. Du kan prova på gratis appar som Duolingo och Babbel som erbjuder språkkurser i många olika språk. Förutom att det är ett utmärkt tidsfördriv, ger det också nya färdigheter som kan vara användbara i både arbetslivet och på resan.

Matlagning och recept

Internet är fullt av inspirerande matbloggar och receptsidor. Varför inte leta efter något nytt recept att prova på? Eller kanske hitta inspiration till veckans middagar? Titta på matlagningsshow på YouTube eller använda appar som Tasty för att hitta nya och spännande recept.

Utforska musik

Streamingtjänster som Spotify och Apple Music gör det enkelt att upptäcka ny musik. Du kan skapa egna spellistor, lyssna på rekommendationer baserade på din tidigare lyssnade musik, eller dyka in i olika genrer och decennier av musik. Om du spelar ett instrument kan du också leta efter noter och tutorials för att lära dig nya låtar.

Träning och yoga

Det finns massor av gratis träningsprogram och yoga-klasser på nätet. Prova en ny träningsform, följ ett träningsprogram eller kanske börja på en daglig yoga-utmaning. Det finns många appar som erbjuder både gratis och betalda träningsprogram.

Online shopping

Visst kan det vara roligt att bara bläddra igenom olika nätbutiker utan att nödvändigtvis behöva köpa något. Kanske hittar du något som du länge letat efter, eller så kan du bara drömma dig bort bland vackra saker.

Följ nyheter

Det finns gott om nyhetssidor där du kan hålla dig uppdaterad om vad som händer i världen. Många tidningar har också appar där du enkelt kan läsa nyheter direkt från din smartphone.

Kodning och programmering

Om du har lite mer tid över, kan du prova på kodning. Det finns flera sidor, som Codecademy eller freeCodeCamp, där du kan lära dig olika programmeringsspråk gratis. Det kan vara ett roligt och utmanande sätt att fördriva tiden, samtidigt som du utvecklar färdigheter som är högt värderade på arbetsmarknaden.

Forskning och lärande

Det finns en uppsjö av vetenskapliga artiklar, bloggar och webbplatser där du kan lära dig om nästan vilket ämne som helst. Du kan också utforska digitala museer och gallerier, eller ta en virtuell rundtur i en nationalpark.

Slutligen, kom ihåg att det är viktigt att ta pauser och göra något som du tycker är roligt. Tidsfördriv på nätet kan vara ett bra sätt att koppla av och bryta upp din dag, oavsett om du vill lära dig något nytt, förbättra en färdighet, eller bara ha lite skoj.